Jeden olej, wiele zastosowań - wyjątkowy olej jojoba

Popularny i spotykany w wielu kosmetykach, balsamach czy kremach - olej jojoba jest niedrogi i łatwo dostępny, ale za to niezwykle skuteczny i przydatny w każdej łazience. Sprawdź jego wszechstronne zastosowanie i przeczytaj nasz artykuł!

Olej jojoba – skąd pochodzi?

Olej jojoba (Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil) to jeden z najpopularniejszych olejów kosmetycznych, spotykany w wielu kosmetykach pielęgnacyjnych. Pozyskiwany jest z nasion wiecznie zielonego krzewu simondsii kalifornijskiej, naturalnie porastającego rozległe obszary Ameryki Środkowej. Obecnie uprawia się go w Ameryce Południowej, południowej Afryce, Australii oraz w Indiach. Jako roślina pochodząca z obszarów pustynnych simondsia jest także niezwykle odporna, jej wieloletnie krzewy osiągają wysokość do 3 metrów, za to korzenie mogą sięgać nawet 15 metrów w głąb ziemi - dzięki temu niestraszne jej susze czy burze piaskowe. Co ciekawe, jej krzewy mogą owocować nawet przez 200 lat i to właśnie z niewielkich brązowych owoców uzyskuje się cenny olejek. Jego niezwykłe właściwości wykorzystywali już rdzenni mieszkańcy Ameryki - Apacze smarowali nim rany i stłuczenia. To z ich języka właśnie pochodzi pierwotna nazwa simondsii, „hohowi“, przekształcona później przez podbijających Amerykę Hiszpanów na „jojoba“. Na świecie olej jojoba popularność zyskał w latach 70-tych XX wieku, gdy zakazano polowań na wieloryby i rekiny. Popularne wcześniej olej wielorybi i olej z wątroby rekina zostały wtedy w wielu przypadkach zastąpione olejem jojoba, który ma podobne właściwości, ale nie wymaga zabijania zwierząt.

Niezwykły skład chemiczny

Olej jojoba znacznie różni się od większości olejów roślinnych budową chemiczną i jest tak naprawdę zaliczany do grupy płynnych wosków.

Jego skład bardzo przypomina wydzielinę ludzkich gruczołów łojowych (sebum), która jest naturalnym płaszczem ochronnym dla naszej skóry. W składzie oleju jojoba najcenniejsze substancje to palmitynian cetylu mający właściwości odżywcze oraz natłuszczające, skwalen, fitosterole oraz kwasy tłuszczowe (ok. 50% składu). Znajdziemy w nim również sporą ilość cennych witamin: A, E i F oraz witaminy z grupy B – wszystkie one wspomaga naturalną pracę mechanizmów skórnych, regenerują ją i chronią przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Opóźniają również procesy starzenia. Nadaje się do pielęgnacji praktycznie każdego rodzaju skóry, zarówno u dorosłych, jak u dzieci i niemowląt.

Olej jojoba ma jasnożółty, niemal przezroczysty kolor i delikatny, słabo wyczuwalny zapach i smak. Przyjmuje konsystencję stałą w temperaturze poniżej 7 stopni Celsjusza, jest jednak bardzo odporny na ciepło i utlenianie, dlatego często miesza się go z innymi, mniej odpornymi olejami, aby przedłużyć ich trwałość i termin ważności.

Olej jojoba od lat stosowany jest w kosmetyce i cieszy się popularnością i uznaniem ze względu na jego skuteczność i uniwersalność, a także niską cenę. Ta z kolei wynika z popularności – krzewy simondsii są hodowane na całym świecie, dlatego olej jojoba jest stosunkowo tani i łatwo dostępny. Używa się go przede wszystkim do pielęgnacji skóry. Ze względu na swoją lekką konsystencję, olej dobrze się wchłania i nie zatyka porów – dlatego też, jako jeden z niewielu olejów może z powodzeniem być stosowany do skóry tłustej i trądzikowej.

Olej na tłustą cerę? Tak!

Pielęgnacja skóry tłustej kojarzy nam się głównie z oczyszczaniem, jednak nadmiar kosmetyków myjących może spowodować pogorszenie jej stanu – skóra przesuszona i podrażniona ciągłym oczyszczaniem reaguje jeszcze większą produkcją sebum i w efekcie zatkanymi porami i wypryskami. Olej jojoba nie obciąża cery, za to redukuje ilość wydzielanego sebum, nie narusza naturalnego ph skóry, a do tego wręcz pomaga w rozpuszczaniu już istniejących złogów łoju obecnych w postaci zaskórników. Do tego ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i gojące, zatem pomoże w pozbyciu się wyprysków.

Na ratunek spierzchniętym ustom i nie tylko

Ponieważ olej jojoba jest bardzo uniwersalny, świetnie sprawdzi się również w pielęgnacji skóry suchej, popękanych pięt i łokci, dłoni zniszczonych środkami do dezynfekcji czy spierzchniętych od mrozu ust – jego smak jest bardzo delikatny i prawie niewyczuwalny. Można dodać kilka kropel do ulubionego balsamu czy kremu, aby wzmocnić ich działanie i zapewnić sobie naturalne wsparcie dla ochrony hydrolipidowej skóry.

Do włosów też? Tak!

Olej jojoba łatwo się wchłania nie tylko w skórę, ale również w strukturę włosa. Można go nakładać na same końcówki jako zabezpieczenie przed rozdwajaniem spowodowanym gorącym powietrzem z suszarki lub prostownicy, ale również na całe włosy oraz na skórę głowy. Ze względu na wielkość cząsteczek, sprawdzi się przy olejowaniu włosów średnio i wysokoporowatych. Nie jest zalecany do włosów niskoporowatych, ponieważ może je nadmiernie obciążyć. Włosy po olejowaniu są miękkie, sprężyste i elastyczne, nie puszą się i łatwo się układają. Stosowanie oleju jojoba na skalp, czyli na skórę głowy, reguluje wydzielanie sebum, zmniejsza przetłuszczanie się włosów, zapobiega ich wypadaniu i wspomaga leczenie łupieżu dzięki działaniu przeciwzapalnemu i antybakteryjnemu.

Ojeje jojoba wysokiej jakości znajdziesz pod tym linkiem

Także dla Panów

Wbrew pozorom, nie jest to produkt wyłącznie dla kobiet, ale świetnie nadaje się również dla Panów, zwłaszcza tych z wrażliwą na podrażnienia skórą. Można go z powodzeniem używać zamiast pianki czy żelu do golenia – ochroni i nawilży skórę i zapewni maszynce odpowiedni poślizg, a także złagodzi ewentualne podrażnienia. Można go też stosować pomocniczo przy leczeniu chorób skórnych, takich jak łuszczyca, atopowe zapalenie skóry czy trądzik. Nadaje się również do pielęgnacji zarostu.

Więcej sposobów na dbanie o zarost znajdziesz pod tym linkiem.

Autor zespół Zieleo