Mąka konopna - zalety i zastosowania

Jeśli zapytamy o zastosowanie konopi w kuchni, wielu z Was zapewne wspomni o oleju konopnym jako dodatku do sałatek i innych potraw, ewentualnie o konopnych nasionach w porannym smoothie. Kto z Was słyszał jednak o mące konopnej? Jeśli chcesz się więcej dowiedzieć o tym wartościowych produkcie i cennym składniku diety, zapraszamy do lektury!

Mąka konopna – z czym to się je?

Konopie siewne, z których wytwarzana jest mąka konopna, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka – w Chinach odnaleziono ślady jej stosowania sprzed 6 tysięcy lat. Starożytna chińska legenda mówi, że Budda codziennie zjadał jedno ziarno konopi podczas swojej medytacji pod drzewem oświecenie. Do dziś mąkę konopną powszechnie stosuje się w wielu kuchniach azjatyckich, między innymi jako dodatek do zup i sosów.

W Europie tradycyjnie wykorzystywano konopie do produkcji oleju i włókien, mąka była zdecydowanie mniej popularna. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne i unikalny skład, ostatnio coraz częściej pojawia się jednak w diecie osób dbających o prawidłowe żywienie. Duży wpływ na jej rosnącą popularność ma też „odczarowanie” konopi siewnych, po wielu latach kojarzenia ich z marihuaną, uzyskiwaną z konopi indyjskich. Świadomość konsumentów rośnie i dzięki temu zapomniane, ale cenne rośliny wracają do łask.

Mąka konopna produkowana jest z wytłoczyn pozostałych po tłoczeniu oleju z nasion. Łuski nasion są odtłuszczane, suszone i mielone na mąkę o różnej grubości ziaren. Taka mąka jest całkowicie bezglutenowa. Ma ciemny, szarobrązowy kolor i orzechowo-słonecznikowy smak.

Właściwości odżywcze

Mąka z konopi jest skarbnicą łatwo przyswajalnych białek, zawiera ich aż 20 rodzajów – w tym aż 9 niezbędnych do życia aminokwasów EAA, które w przeciwieństwie do innych tego typu związków, nie mogą być syntetyzowane w organizmie, dlatego konieczne jest dostarczenie ich ze spożywanym pokarmem. Do tej grupy zalicza się izoleucynę, leucynę, histydynę, lizynę, metioninę, walinę, fenyloalaninę, treoninę oraz tryptofan. Niedobory tych związków wpływają niekorzystnie na cały organizm, szczególnie na układ nerwowy, odpornościowy i trawienny. Co ciekawe, zawartość białka w mące z konopi waha się między 20 a 35%, ale za to ich przyswajalność przez ludzki organizm sięga nawet 90%! Oznacza to, że białko pochodzące z konopi jest dla nas łatwiej przyswajalne niż białko pochodzące z soi, a zatem warto dodać mąkę konopną do jadłospisu wegetariańskiego lub wegańskiego.

Oprócz tego, mąka jest też bogatym źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, witamin z grupy B oraz minerałów: cynku, wapnia, magnezu, potasu czy żelaza. Zawiera też sporo przeciwutleniaczy, czyli polifenoli – związków mających korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu i nasze zdrowie. Polifenole pomagają wzmacniać odporność, a także chronią przed nowotworami.

Mąka produkowana z łusek ziaren zawiera dużo błonnika pokarmowego i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu potrawy przygotowywane z jej użyciem są sycące, lekkostrawne i korzystnie wpływają na przemianę materii i perystaltykę jelit, nie powodując jednocześnie uczucia przepełnienia czy skoków poziomu insuliny w organizmie. Dlatego też poleca się je osobom chorującym na cukrzycę, walczącym z nadwagą oraz cierpiącym na zaparcia i problemy z jelitami. Ze względu na brak glutenu, jest świetnym produktem dla osób nietolerujących tego składnika w diecie oraz chorujących na celiakię.

Kto może szczególnie skorzystać z zalet mąki konopnej?

  • Osoby chorujące na celiakię

  • Osoby źle reagujące na gluten

  • Chorzy na cukrzycę

  • Sportowcy i osoby aktywne fizycznie

  • Osoby na diecie odchudzającej

  • Ludzie cierpiący na zaparcia i dolegliwości ze strony układu pokarmowego

  • Ludzie z chorobami układu krążenia i podwyższonym poziomem cholesterolu

Zastosowanie w kuchni – jak ją wykorzystać?

Osoby dbające o zrównoważoną i zdrową dietę docenią wartości mąki konopnej i jej szerokie zastosowanie. Można ją bowiem dodawać praktycznie do wszystkich wypieków, chleba, ciast czy naleśników – trzeba jednak pamiętać, że ciasto przygotowane wyłącznie na mące konopnej nie wyrośnie ze względu na brak glutenu. Aby uzyskać ten efekt, nie można przekroczyć 15-20% zawartości mąki konopnej w przepisie, resztę powinna stanowić mąka pszenna. Mąka konopna może też być spożywana na surowo, ponieważ nie wymaga obróbki termicznej, dlatego świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli, jogurtów, szejków mlecznych i owocowych, a także zagęstnik do zup, sosów czy past kanapkowych. Można też po prostu posypać nią sałatkę lub dodać do porannego musli.

Wypróbuj nasz przepis na zdrowe naleśniki z mąki konopnej - pełnowartościowe śniadanie lub posiłek po treningu!

Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową):

  • 1 szklanka mąki konopnej

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej

  • 3 małe jajka

  • 1 łyżka cukru lub miodu

  • 3 łyżki oleju

  • szczypta soli

Przygotowanie:

W misce wymieszać obie mąki, dodać jajka, mleko i wodę mineralną, wymieszać. Następnie dodać cukier, sól oraz olej i zmiksować lub wymieszać trzepaczką na gładką masę. Odstawić na około pół godziny, aby mąka napęczniała. Ciasto powinno mieć aksamitną i gładką, lejącą się konsystencję, bez grudek. Smażyć małymi porcjami na patelni do naleśników. Podawać na słodko z owocami, twarożkiem i czekoladą, lub w wersji wytrawnej, z hummusem lub słonym serkiem w typie philadelphii i pomidorkami koktajlowymi.

Podpowiedź: aby ułatwić sobie smażenie, można odmierzać porcje ciasta np. za pomocą łyżki wazowej lub filiżanki.

Zdrową żywność z wielu sklepów w jednym miejscu znajdziesz pod tym linkiem

Autor zespół Zieleo